Je derde naam

Radio Golfbreker: Luister, ik heb een verhaal voor je –                                                  een radio-interview (3 november 2018) met verhalen over Mijn Derde Naam.

Je derde naam is een sprankelende voorstelling met een levendige uitwisseling van verhalen over levensfasen.

Er is een Indiaans verhaal dat zegt: je eerste naam krijg je van je ouders, je tweede naam verdien je door wat je doet en aan de wereld laat zien, maar je derde naam, die kies je zelf. Ik maak daar een voorstelling over. Ik merk verandering aan de buitenkant, maar die aan de binnenkant, die vind ik het spannendst. Een soort innerlijke metamorfose die je zelf in gang moet zetten. En die vrijheid en inzicht brengt, plezier, schoonheid en magie. Maar hoe doe je dat, je derde naam kiezen?

Het is voor mij heel bijzonder hoe dit project groeit met steeds een andere vorm van presentatie. Zie hieronder een verslag van de verschillende uitvoeringen. Onderaan zie je hoe het project is begonnen in uitwisseling met het publiek en veel verhalen van ouderen. In dit geheel vertel ik steeds vaker ook mijn eigen verhaal. Het heeft de intensiteit van een workshop en de schoonheid van een voorstelling. Ik ga graag met dit thema verder met inspirerende vormen en artistieke samenwerkingen. Hieronder zie je een aantal uitvoeringen:

In vertelcafé Mezrab in Amsterdam

23 oktober 2018
Samen met regisseuse Trudie Lute is het verhaal enorm gegroeid. Een spannende strijd tussen de mooiste verhalen van de wereld en het echte leven.

Festival of Older People (Utrecht)

17 Oktober 2017 vertelde ik in het festival of older people mijn eigen verhaal, een zoektocht naar mijn derde naam, naar wie ik aan het worden ben in mijn derde levensfase. Bijzonder hoe zo’n kaal en kwetsbaar verhaal zo inspirerend kan zijn. Het publiek was gefascineerd; het verhaal raakte onvertelde verhalen. Wat een avontuur, ouder worden!

Trudie Lute regisseerde.           (kijk: zij draagt haar haren voluit grijs!)

Festival De Kunst van het Ouder Worden (Groningen)

Op 29 september 2017 speelde ik de vertelvoorstelling “Mijn Ikigai” tijdens het superboeiende festival De kunst van het ouder worden. Met dank aan Saskia van de Ree van Innovatiewerkplaats Healthy Ageing en de Kunsten die regie mogelijk maakte.

Zomaar radio in het festival De Kunst van het Ouder Worden op 29 september 2017. Ik vertelde over de voorstelling “Mijn Ikigai” die ik daar speelde.

 

Congres Zorg Innovatie Forum (Roden)

Op 2 november 2016 organiseerde het Zorg Innovatie Forum (ZIF) het congres “Anders oud in 2030” in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). Ik verzorgde de opening en een workshop “Je Derde Naam” waarin drie ouderen vertelden over het vinden van hun derde naam. Met een zeer aangename uitwisseling met het publiek.

 

Interactief Cultureel Festival “De Kunst van het Ouder Worden” (Groningen)

Op 26 februari 2016 werd ik uitgenodigd een verhalenbijeenkomst te houden als onderdeel van het interactief cultureel festival “De kunst van het ouder worden”, georganiseerd door Innovatiewerkplaats Healty Ageing en de Kunsten.
In drie voorbereidende middagen vertelden vier Groningers vanuit hun levenservaring hun verhaal, Aly Mulder, Max van Tilburg, Henk Welp en John Jansen. Het onderwerp Je derde naam werd steeds rijker.

In de uitvoering in het festival in een ruimte in het Groninger Forum zaten ongeveer 45 mensen in een grote ovalen kring.

 

 

 

 

 

In de uitvoering in het festival in een ruimte in het Groninger Forum zaten ongeveer 45 mensen in een grote ovalen kring.

In de uitvoering in het festival in een ruimte in het Groninger Forum zaten ongeveer 45 mensen in een grote ovalen kring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na mijn beginverhaal vertelden de vier ouderen met wie ik had voorbereid, hier op de foto Aly Mulder. Naast haar gitarist Peer Thielen die licht speelde tussen de verhalen waardoor ze lekker konden uitklinken. Rechts verteller-boer Max van Tilburg.

Na mijn beginverhaal vertelden de vier mensen met wie ik had voorbereid, hier op de foto Aly Mulder. Naast haar gitarist Peer Thielen die licht speelde tussen de verhalen waardoor die lekker konden uitklinken. Rechts verteller-boer Max van Tilburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JeDerdeNaam-4JeDerdeNaam-6

JeDerdeNaam-5JeDerdeNaam-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In vertelrondes vertelde het publiek onderling. Ook de vertellers wisselden uit met degenen naast hen. Rechtsboven Henk Welp en rechtsonder John Jansen.

Er was een prachtige aandacht van begin tot eind. Blij ook dat Heleen Verburg er bij was, theaterschrijfster en mijn coach bij het toewerken naar de voorstelling.

Foto’s gemaakt door Deborah Roffel, in de verhalenworkshop Je derde naam o.l.v. Anne van Delft, 26-2-2016, in het festival De Kunst van het ouder worden in het Groninger Forum, door Innovatiewerkplaats Healthy Ageing & de Kunsten.

 

Terug naar voorstellingen.

Share