Nieuwe voorstelling: Je derde naam

Een levendige uitwisseling van verhalen over levensfasen

Er is een Indiaans verhaal dat zegt: je eerste naam krijg je van je ouders, je tweede naam verdien je door wat je doet en aan de wereld laat zien, maar je derde naam, die kies je zelf. Ik ben daar een voorstelling over aan het maken. Ik merk verandering aan de buitenkant, maar die aan de binnenkant, die vind ik het spannendst. Een soort innerlijke metamorfose die je zelf in gang moet zetten. En die vrijheid en inzicht brengt, plezier, schoonheid en magie. Maar hoe doe je dat, je derde naam kiezen?

Het is voor mij heel bijzonder hoe dit project aan het groeien is naar een nieuwe voorstelling.

 

Op 2 november 2016 organiseerde het Zorg Innovatie Forum (ZIF) het congres “Anders oud in 2030” in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). Ik verzorgde de opening en een workshop.

 

Op 26 februari 2016 werd ik uitgenodigd een verhalenbijeenkomst te houden als onderdeel van het interactief cultureel festival “De kunst van het ouder worden”, georganiseerd door Innovatiewerkplaats Healty Ageing en de Kunsten.

In drie voorbereidende middagen vertelden vier Groningers vanuit hun levenservaring hun verhaal, Aly Mulder, Max van Tilburg, Henk Welp,  en John Jansen. Het onderwerp Je derde naam werd steeds rijker.

 

In de uitvoering in het festival in een ruimte in het Groninger Forum zaten ongeveer 45 mensen in een grote ovalen kring.

 

 

 

 

 

In de uitvoering in het festival in een ruimte in het Groninger Forum zaten ongeveer 45 mensen in een grote ovalen kring.

In de uitvoering in het festival in een ruimte in het Groninger Forum zaten ongeveer 45 mensen in een grote ovalen kring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na mijn beginverhaal vertelden de vier ouderen met wie ik had voorbereid, hier op de foto Aly Mulder. Naast haar gitarist Peer Thielen die licht speelde tussen de verhalen waardoor ze lekker konden uitklinken. Rechts verteller-boer Max van Tilburg.

Na mijn beginverhaal vertelden de vier mensen met wie ik had voorbereid, hier op de foto Aly Mulder. Naast haar gitarist Peer Thielen die licht speelde tussen de verhalen waardoor die lekker konden uitklinken. Rechts verteller-boer Max van Tilburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JeDerdeNaam-4JeDerdeNaam-6

JeDerdeNaam-5JeDerdeNaam-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In vertelrondes vertelde het publiek onderling. Ook de vertellers wisselden uit met degenen naast hen. Rechtsboven Henk Welp en rechtsonder John Jansen.

Er was een prachtige aandacht van begin tot eind. Blij ook dat Heleen Verburg er bij was, theaterschrijfster en mijn coach bij het toewerken naar de voorstelling.

Foto’s gemaakt door Deborah Roffel, in de verhalenworkshop Je derde naam o.l.v. Anne van Delft, 26-2-2016, in het festival De Kunst van het ouder worden in het Groninger Forum, door Innovatiewerkplaats Healthy Ageing & de Kunsten.

 

Terug naar voorstellingen.

Share